November 24, 2017

Perkongsian: Tip-tip & Cara Bawa Anak Kecil Sambil Hiking


SEKADAR PERKONGSIAN : Tip-tip & Cara Bawa Anak Kecil Sambil Hiking
Sebenarnya tidak lah menggalakkan atau melarang untuk hiking dengan membawa anak. Tidak kira samada kita mendaki gunung, bukit mahupun waterfall. Walaubagaimanapun, tak salah kita mendaki dengan anak anak jika cukup persediaannya. Saya kongsikan sedikit ilmu jika dapat membantu mereka yang carikan info ini.

Antara tips yang penting :

1) Keadaan anak yang dibawa mestilah sihat walafiat. Cukup makan & selesa. Kalau boleh bawa anak yang dah pandai berjalan & bercakap. Bawah setahun rasanya tak sesuai untuk aktiviti hiking.

2) Pilih trek hiking yang tak berapa hardcore dan santai. 
Ontrek dalam 30 - 45 minit supaya perjalanan tu tidak membosankan dan anak anak enjoy. Jika trek yang hardcore dan lama bukan sahaja buat mereka letih malah kita juga nanti akan mental koyak menenangkan mereka.

3) Kalau boleh ontrek waktu siang sahaja. 
Elakkan daripada ontrek sehingga lewat malam untuk elak sebarang kemungkinan yang lain.

4) Guna carrier/gendong @ ssc yang bersesuaian kerana sampai satu tahap mereka akan minta didukung.

5) Bawa bekalan atau snek yang berkhasiat supaya dapat dimakan bersama sama semasa ontrek atau di puncak nanti.

6) Jangan dikejar puncak jika anak anak atau kita sendiri tak larat. 
Cukup lah hike sekadar yang mampu dan boleh berpatah balik jika hanya dapat hike sehingga separuh jalan sahaja.

Anak anak bukan penghalang untuk kita teruskan minat tetapi persediaan awal dari segi fizikal dan mental perlu kita lakukan untuk sebarang risiko yang dihadapi.

Pengalaman saya hanya pernah membawa anak anak mendaki bukit dan air terjun sahaja. Dan mula membawa mereka pada usia 3 tahun & 4 tahun. Jika ada tips tips yang lain juga boleh dikongsi bersama.

Nota: 
a. Gambar ini diambil semasa sesi training XPDC6Gunung membawa beban. Kami tak bawa load tapi bawa anak. Hihi..
b. Jangan dibawa anak anak hiking g5 atau g7 pula ye.

Nukilan asal oleh Rabiatul Adawiah's Facebook Postinghttps://www.facebook.com/groups/36742729808/permalink/10155968524479809/ )


November 23, 2017

Road to Annapurna: Latihan Hiking Naik ke Gunung Telapak Buruk di Lenggeng


Ini adalah latihan lasak kami yang terakhir sebelum bertolak ke Annapurna Base Camp - latihan hiking ke atas Gunung Telapak Buruk di Lenggeng, Negeri Sembilan. Cabaran hiking kali ini agak mencabar kerana mengambil jarak yang panjang iaitu 11 km mendaki dan 11 km untuk turun kembali. Dan ianya mengambil masa selama 9 jam ke 11 jam untuk lengkap naik dan turun. Tahap ketinggian juga dalam 1,200 mete dari paras laut. Cuma kami bermula pada 400 meter paras laut - jadi pendakian cuma dalam 800 meter sahaja. Namun ianya cukup sebagai latihan kami.

Antara tips dan panduan dalam latihan ini,

November 21, 2017

Semua Sekali 53 Helai Bang... Yes! Baju Istimewa Sempena Trip ke Annapurna Base Camp..

Baju sempena trip hiking kami dari geng-geng basikal dari Bangi dan beberapa geng lain dari Kuantan dan Johor Bharu ke Annapurna Base Camp (ABC), baju after-ride kelab basikal Yaafur Cycling Club (YCC) dan satu baju design khas penaja dari Essens Health Sdn Bhd telah siap design dan sudah submit order kepada pihak kilang. Pihak kilang kami adalah pengusaha kilang t-shirt dan segala jenis baju custom made iaitu dari AQ Reka Sdn Bhd di Bandar baru Bangi. (sila ke Resources Page untuk maklumat lanjut - alamat, nombor telefon dan email address).

1. Baju Official Trip ke Annapurna Base Camp



November 18, 2017

Persediaan Peralatan Video dan Gambar Untuk ke Annapurna - Apa yang perlu dibawa?


Apa kelengkapan peralatan video yang amat perlu untuk merakam video dan gambar semasa hiking di Annapurna?

Perkara per-1 : Muatan beg mestilah tidak terlalu berat dan besar
Perkara ke-2 : Faktor keselamatan (kecurian dan kerosakan)
Perkara ke-3 : Storage Memory Card vs Backup Video
Perkara ke-4 : Bateri

1. Kamera  
Saya pilih untuk membawa Gopro sahaja bersama iPhone 6. Gopro untuk video dan iPhone 6 untuk tangkap gambar. Gopro dan mobile phone sesuai kerana saiznya yang kecil dan mudah untuk dibawa dan disimpan.

- Gopro : 3 bateri, 3 memory card (32 gb, 32 gb & 16 gb), selfie stick, casing yang backdoor open up.
- iPhone 6 : 64 gb

November 16, 2017

Kalau Lampu Minyak Kurang Dah Menyala, Berapa Jauh Boleh Jalan Lagi? Merbahaya ke Kalau Terus Jalan Juga?

1. Berapa Jauhkah Anda Boleh Memandu Dengan Lampu E Menyala?


Pasti ramai yang tertanya-tanya berapa jauh kereta anda boleh pergi bila lampu amaran tangki minyak simpanan mula menyala? Penting untuk anda mengetahui jarak anggaran yang boleh dipandu setelah lampu amaran ini mula menyala kerana jika anda tersalah anggaran, anda mungkin akan kehabisan minyak sebelum sempat mengisinya semula.
Jadi berbalik kepada persoalan berapa jauh jarak yang boleh dicapai sekiranya lampu amaran ini sudah menyala? Jawapan yang dicari sebenarnya ada pada buku manual kereta anda.

October 30, 2017

Road to Annapurna: Sesi Review Kelengkapan yang telah lengkap oleh setiap geng ke ABC

Ok, pada malam Khamis 24 Oktober 2017, 10.00 pm kami berlima (5 dari 8 orang) telah membuat review kelengkapan barang-barang di rumah Master Arue. Basically, kami masih ada lebih kurang satu bulan dari tarikh penerbangan kami ke Kathmandu iaitu pada 26 Okt 2017 (Ahad). Jadi, dengan masa yang masih ada beberapa hari lagi ini, kelengkapan kami juga masih belum lengkap dan yang belum lagi kami beli atau dapatkan. Dengan masa yang singkat ini juga, Master Arue - masih lagi belum mendapatkan tiket kapal terbang. Kami agak risau juga sebenarnya, takut kalau last minit - nanti harga tiket akan jadi lebih tinggi. Dan pada malam review kelengkapan ni, Master Arue tak ade bawa keluar apa apa pun barang. Hanya kami berempat sahaja yang telah keluarkan semua barang-barang kelengkapan yang telah sedia.

Dengan masa yang tinggal tidak sampai sebulan inilah kami akan gunakan untuk melengkapkan mana-mana barang yang belum ada.

October 28, 2017

Road to Annapurna: Review Guardian Seluar Dalam Pakai Buang (Disposable Men's Cotton Brief)


Ok, hari ni nak review sikit underwear atau pun seluar dalam pakai buang jenama Guardian - beli dekat Guardian farmasi.

Material dia diperbuat daripada cotton atau pun kapas yang tidak kesat dan direka 100% kapas - ianya memang nipis, cuma di bahagian depan agak tebal sikit, jadi ada keselesaan di situ. Mari kita tengok spesifikasi seluar dalam ini:

1. Bahan digunakan: 100% kapas & getah bagi bahagian pinggang untuk mengetatkannya.

Road to Annapurna: Latihan 15 km jalan kaki sekitar Bandar Baru Bangi


Latihan : #11 (bermula sejak September, 2017)
Jenis Latihan : Berjalan
Jarak & Masa : 15 km & 3 jam 5 minit
Lokasi : Bandar Baru Bangi

Hari ini sepatutnya trekking dengan geng ABC (Annapurna Base Camp) dan juga geng geng Keza (Keza ni geng kayuh basikal bukit (MTB) saya) - tapi since badan masih belum rasa kuat, jadi buat keputusan untuk tidak menyertai trekking tu.

Namun, latihan perlu dibuat juga sebagai persiapan ke ABC ini. Ambil keputusan untuk buat walking sendiri di sekitar Bandar Baru Bangi sahaja. Antara jalan yang saya lalui adalah dari Seksyen 3, naik ke Mutiara Bangi, kemudian ke Bukit Darussyifa, dari situ terus ke puncak Bangi Golf Resort, dan akhir sekali ke Taman Tasik Cempaka. Kat TTC buat satu pusingan besar, boleh dapat 2 km. Dan patah balik ke Seksyen 3 - tapi masa jalan balik tu, saya tak naik ke puncak Bangi Golf Resort dah.. cukup lah masa pergi sahaja.

Boleh tengok video di bawah perjalanan latihan tadi, ade buat sikit vlog untuk tatapan rakan-rakan dan sesiapa yang nak jadikan panduan. nak join lepas ni pun boleh.
 Nota:  Tengok fullscreen, jangan tengok dalam screen kecik tu yer.




May 15, 2014

Get Paid by Giving Out Your Opinions? Yess.. it is..

  Your Opinions Matter, Get Paid for Them!!  
What a week this week.. we've got a holiday on last Tuesday for the Vesak day. So, less a day that we have to work this week, isn't that great.. just imagine if you can do it every week.. wow.. that's everyone dream..

"Get Cash for Surveys" is a life effort putting together all the information and resources to make money taking surveys so that people like you and me can start doing the same thing and changing our lives!

Once you signup, you will be able to start taking paid survey instantly! It doesn't matter if you're young or old, man or woman, or what language you speak. You WILL get paid for your opinion! 

Here is the simple calculation for you to start and get earn by doing the survey.. you imagine it..

  60 Days Moneyback Guarantee  
And here 1 thing that I like, it give you a 60 days money back guarantee if you not happy for any reason, then your investment is safe if you don't find that by giving your valuable opinions and getting paid for that matter...


I have created a special shortcut for you guys to go and see what the product can offer to you, just click it here >> www.ezfuellog.com/surveycash <<
 
I really hope this is become your options to get a freedom that we are looking for & please share your own experiences after you have become a member to that site. We would like to hear a good story from you as to let other people know and start taking action as what you have done. Good job....

 



May 10, 2014

This is one the story ... that turned from bad to great..

Hi, I'm Gary Mitchell. This is my story...

Everyday when I wake up I make breakfast for my daughter and drive her to school. I usually work out and run some errands before I head back home to get to "work".
It's hard to even call it "work" though, because all I do is give my opinion on products and web sites and I get paid CASH! Companies need our opinions to make their products better so they can make even more money and will pay very well!
The best part is that ANYONE can take paid surveys. It doesn't matter if you're young or old, man or woman, or what language you speak! You WILL get paid for your opinion!
It's hard to believe how great my life is now because it wasn't always like this...

I have created a special shortcut for you guys to go and see what the product can offer to you, just click it here >> www.ezfuellog.com/surveycash <<


If you go to the site, they have more inspirational story about how changing lifestyle proved can be done. Some people just have to be at the rock bottom to make a change, however, you are smarter.. you can make that change now. Just visit the site here >> www.ezfuellog.com/surveycash << and learn, most important, taking that action - subscribe to the surveys, and with your action you can change your life.

I believe, you can do it...